Ikke alle musikskoler har en nedslidningspolitik. Derfor er MM’s TR-udvalg meget opmærksom på at sikre medlemmerne et arbejdsliv, der kan holde hele karrieren ud.

Medieredaktør og faglig konsulent
David Efraim Poulsen
I september måned mødtes fagforeningen Musiker og Musikundervisers Tillidsrepræsentantudvalg (TRU) for at drøfte de udfordringer, man oplever nationalt.
”Vi har i TRU valgt at sætte fokus på belastning i arbejdet som musikskolelærer i et bredt perspektiv. Vi oplever i stigende grad et øget arbejdspres,” fortæller formand for TRU, Steffen Blume. Han er uddannet basunist fra musikkonservatoriet og er Steffen Blume også den lokale tillidsrepræsentant på sin musikskole.

Ønsker værn mod nedslidning
TRU er meget opmærksom på, at problemer med øget arbejdspres og nedslidning udgør en risiko for, at man reelt ikke kan varetage et fuldtidsarbejde i hele karrieren. ”Det handler om, hvordan den enkeltes arbejdsliv er sat sammen, fx om man har mange ad hoc-opgaver, om ens kompetencer slår til og om opgaver og tiden til at løse dem i hænger sammen,” fortæller formand for TRU Steffen Blume.
Det er opfattelsen i TRU, at mange musikskolelærere reelt ikke er klar over, hvor meget de egentlig arbejder. Hvornår holder man helt fri uden at stå til rådighed for kontakt og andet? Det spørgsmål drøfter man indgående i TRU. ”Det er også et vigtigt element, hvordan er ens arbejdstid bliver tilrettelagt,” siger Steffen Blume.
”Det er vigtigt at have fokus på, at vi har opgaver, der medfører en stor belastning.”
TR-udvalget
Puljetimer kan udfordre
TRU mener, at puljetimer kan være en medvirkende årsag til øget arbejdspres. “Med puljetimer forstår vi timer, der ikke er skemalagt, og hvis anvendelse ikke er nærmere defineret. Timer der fx er opstået ved at arbejdsopgaver er blevet aflyst, elever er stoppet uden at der er fundet nye etc.” lyder det fra TRU.
Når puljetimerne skal afvikles, resulterer det i nye pålagte arbejdsopgaver. De nye opgaver kan i en periode pludselig øge den enkeltes arbejdspres markant. Det øgede arbejdspres forstærkes yderligere, hvis man mangler kompetencer, erfaring eller det kniber med tiden til fx forberedelse eller mødeaktiviteter i forbindelse med løsningen af de nye arbejdsopgaver. Arbejder man med fleksibel forberedelse og har andre sideløbende arbejdsopgaver i ansættelsesforholdet, kan det være særdeles svært for ikke at sige umuligt at skabe sig et overblik.
Hvis arbejdsopgaverne og tiden til at løse dem i ikke hænger sammen, er der fare for stress, nedslidning og bunker af andre arbejdsopgaver, der hober sig op. TRU håber, at de kommende overenskomstforhandlinger kan bane vejen for at skabe et mere effektivt værn mod de forskellige elementer, der er belastende, og som øger arbejdspresset. ”Det er vigtigt at have fokus på, at vi har opgaver, der medfører en stor belastning såsom at stå med meget store musikhold og orkestre, skæve arbejdstider eller at arbejde på andre samarbejdsinstitutioner som fx i folkeskoler og børnehaver,” siger Steffen Blume.
TR-udvalget i Fagforeningen Musiker og Musikunderviser
Medlemmerne i Fagforeningen Musiker og Musikundervisers TR-udvalg er valgt blandt MM’s aktive tillidsrepræsentanter. Medlemmerne af TRU vælges for tre år ad gangen.
TRU’s medlemmer 2024-2027 er Steffen Blume, formand og TR på Gladsaxe Musikskole
Niels Evald Jensen, næstformand i TRU og TR på Esbjerg Kulturskole
Kim Olesen, TR-S på Svendborg Musikskole
Karen Marie Lyng, TR på Frederikshavn Musikskole
Ocean Thomsen, TR på Gentofte Musikskole
TR-udvalget er proaktivt
”Vi skal være med til at sikre et arbejdsliv på musikområdet, der kan holde hele karrieren ud. Man må ikke nedslides, så man bliver nødsaget til at gå ned i tid for at kunne holde til jobbet. Vi skal samtidig sikre, at de, som har flere deltidsansættelser, kan få jobbet til at hænge sammen. Dette er vi allerede kommet et skridt nærmere i de forbedringer MM fik med i overenskomstens bilag A ved den seneste overenskomstforhandling, OK24,” lyder det fra MM’s TR-udvalg. TRU’s medlemmer er Steffen Blume, formand og TR i Gladsaxe Musikskole, Niels Evald Jensen, næstformand i TRU og TR i Esbjerg Kulturskole, Karen Marie Lyng TR i Frederikshavn Musikskole, Kim Olesen, TRS i Svendborg Musikskole og Ocean Thomsen TR i Gentofte Musikskole.
Fik du læst?
?: Jeg oplever ind imellem vanskeligheder i samarbejdet og tonen på min musikskole, og det går i perioder så vidt, at det forstyrrer mit velbefindende, min arbejdsglæde og min nattesøvn. Hvad skal jeg gøre ved det?