Osvald Jachobsen, et ungt klavertalent fra Hobro, har vundet bronze med et værk af Beethoven, ved en international klaverkonkurrence. Tidligere i år tog han også andenpladsen ved en international ungdomsmusikkonkurrence og er nu blevet inviteret til New York for at spille koncert.
Resultatet af fokuseret øvning og fuld dedikation er ikke til at tage fejl af. Et kæmpe skulderklap og anerkendelse i form af hele to topplaceringer ved både Northern Lights International Piano Festival i kategorien Beethoven og International Youth Music Competitions – og så oven i købet en invitation til at spille i New York. Det er en særdeles fascinerende udvikling og resultat det unge talent nu står med – især taget i betragtning, at han kun har spillet klaver i 3 år. Interessen for musik har altid været der hos den 18 årige Osvald Jachobsen, det var dog først som 16 årig, at han selv kom i gang med at spille og for første gang satte sig ved et klaver.
De sidste to år har Osvald været elev hos Mariagerfjord Kulturskole, hvor han har fået undervisning af skolens klaverunderviser og klassiske koncertpianist Anna Nadiryan. På den korte tid er der sket en rivende udvikling. ”Osvald har vist en bemærkelsesværdig musikalsk udvikling på trods af sin relativ korte tid som aktiv musiker. I begyndelsen var jeg lidt usikker på, om det ville gå så hurtigt, men efter nogle måneder begyndte der at ske rigtig meget på alle områder, altså både musikalsk og teknisk” – fortæller Kulturskolens underviser Anna Nadiryan.
Osvald fortæller selv, at den forholdsvise sene start som udøvende musiker skyldes, at han har haft problemer med sit mentale helbred. I dag er klaverspillet en stor del af hans hverdag, og Anna tilpasser klaverundervisningen til de musikalske behov og præferencer, han har. ”For det første giver jeg ham frihed til at udtrykke sig selv musikalsk. Og så hjælper jeg ham med de tekniske og musikalske udfordringer, der ser ud til at være behov for, men uden at tvinge mine egne tolkninger af musikken i gennem. Det handler meget om at guide, så han får værktøjerne til at kunne gøre det, der interesserer ham”, fortæller Anna.
Musikken hjælper Osvald med at kommunikere
For Osvald er musikken blevet et helt særligt redskab, som kan hjælpe ham med at udtrykke sig. Og ved spørgsmålet om, hvad musik betyder for ham, svarer han: ”Mine følelser for musik kan ikke beskrives med ord, hvilket jeg føler lidt er hele pointen. Musik er det eneste sprog som alle forstår fuldstændig uafhængigt af både arv og miljø, alder og kultur. Som autist har jeg altid haft besvær med både at forstå og kommunikere mine følelser, men jeg føler at musik giver mig en måde bedre at kunne kommunikere dem på”. På Mariagerfjord Kulturskole arbejder de hver dag med at bruge musik og andre kreative fag til at udtrykke sig. Generelt understøtter de kreative fag udviklingen både socialt, fagligt og personligt, og for nogle mennesker kan kreativiteten være med til at give endnu et perspektiv i livet.
Osvald Jachobsen, musikskolelev
Drømmen er at leve af musikken
Hver dag øver Osvald 1-2 timer ved klaveret. Den helt store drøm er at blive organist, og han ved, at det kræver hårdt arbejde. Ligesom det har krævet for at nå hertil, hvor han er i dag. “Selvom jeg ikke kom på førstepladsen, er jeg stadig mere end tilfreds med bare at kunne konkurrere på lige fod med folk, som har spillet, siden de kunne gå,” fortæller Osvald, og tilføjer: ”Jeg har vist nok den samme drøm som alle andre; at kunne leve af at gøre det, man elsker. Min drøm som musiker er at kunne leve af bare musik”.
Når man spørger Osvalds underviser Anna, som er professionel musiker, hvad opskriften på at opnå musikerdrømmen er, svarer hun: ”Øvelse, øvelse og mere øvelse, og så skal man lære at øve sig på den rette måde og med den rette viden. Osvald udviser en dyb musikalsk intuition, og jeg kunne sagtens se ham forfølge sin drøm. Jeg gør i hvert fald mit bedste for at hjælpe udviklingen på vej og give ham alle de muligheder, der kommer” – fortæller Anna, der også har været behjælpelig med at finde konkurrencerne, som Osvald har deltaget i. Hun er desuden ved at undersøge muligheden for økonomisk støtte, i tilfældet Osvald vælger at sige ja tak til invitationen i New York.
Osvald opfordrer andre unge musikere til at forfølge deres drømme og aldrig give op, selv når vejen er hård. Og så fortæller han, at han lige nu forfølger sin egen drøm fuldt ud: ” Jeg har netop været til optagelsesprøve på Kirkemusikskolen og afventer nu svar på, om jeg har, hvad der skal til for at blive organist”. Han slutter med at udtrykke en stor taknemmelighed til sin underviser for at støtte ham i at forfølge drømmen; ”Jeg ville have givet op for længst uden hende”.