Af Fagforeningen Musiker og Musikunderviser (MM)
?: Min musikskoleleder har bedt mig om at deltage i en efteruddannelse i det kommende skoleår. Hvordan finder vi ud af, hvor mange timer der skal sættes af i arbejdstiden til at gennemføre uddannelsen?
!:Når arbejdsgiveren beder dig om at efteruddanne dig som en del af din ansættelse, foregår det efter de helt almindelige regler for opgørelse af arbejdstid. Det indebærer, at der skal tages hensyn til tidsforbruget ved tildeling af dine øvrige opgaver, så du kan nå det hele indenfor din samlede arbejdstid.
Såvel uddannelser som efteruddannelser opgøres i et fælleseuropæisk pointsystem, ECTS. 60 ECTS svarer til et årsværk, hvor både selve undervisningstiden og forberedelse, opgaveskrivning osv. er talt med.
Hvis du fx bliver bedt om at tage en master i musikpædagogisk udvikling på DKDM, som er defineret til 60 ECTS, vil uddannelsen samlet set udgøre et helt års arbejde – på musikskoleområdet i omegnen af 1680 timer, lidt skiftende fra år til år.
Et andet eksempel kan være DMK’s pædagogikum, som er defineret til 10 ECTS, dvs. 1/6 årsnorm eller omkring 280 timer.
Dertil kommer – ud over kursusafgiften– tid og penge til befordring og evt. ulempe- og weekendgodtgørelse.
Hvis du selv ønsker at tage en efteruddannelse, som din arbejdsplads gerne vil støtte delvist, kan I aftale, hvem der betaler udgiften til uddannelsen, og hvor stor en del af studietiden du må bruge arbejdstid på. Så vil du selv stå for den resterende betaling, og resterende studietid vil foregå i fritiden. Denne model er naturligvis frivillig.